• Dolar Alış 32.4457TL
  • Dolar Satış 32.3162TL
  • Euro Alış 34.7632TL
  • Euro Satış 34.6244TL
Reklam
Reklam

Pazarcık’ın 43 yıllık gazetesinden bulmaca sayfası

Reklam
, 0 Yorum

Pazarcık’ta 1973 yılında haftalık olarak yayın hayatına başlayan ilçenin ilk gazetesi Pazarcık Gazetesi, bir ilke imza atarak tam sayfa bulmaca yayınlamaya başladı.

1973 yılında yayınına başlayan Pazarcık’ın ilk gazetesi olan Pazarcık Gazetesi 2014 yılında ilçenin diğer haftalık gazetesi  Pazarcık Aksu Haber ile birleşerek yayım hayatına ilçenin tek günlük gazetesi olarak devam ediyor.

            Pazarcık basın tarihinde bir ilke imza attı.

Pazarcık Gazetesi, her gün bölgenin kültürü, tarihi ile ilgili soruların yer aldığı bulmaca yayınlamaya başladı. Her gün  tam sayfa bulmacalarla gazete okurlarının ruh sağlığına, kültür birikimine önemli yararlar sağladıklarını belirten Pazarcık Gazetesi Yazı işleri Müdürü Y. Kemal Özdemir, bulmaca çözmenin insanlarda konuşma, eğitim ve düşünebilme yeteneğini geliştirdiğini söyledi.

Bu uygulama ile gazete okuyucularından olumlu tepkiler aldıklarını kaydeden Özdemir, bulmaca hazırlanırken özellikle Kahramanmaraş’ın tarihi, kültürü, halk edebiyatı, yemekleri, ünlü simaları, bilinmeyen özellikleri ve, genel soruların yer aldığı bulmacanın okuyucular tarafından ilgi göreceğini söyledi.

Bulmaca sayfası ile kentin kültürüne katkı yapmaya çalıştıklarını kaydeden Özdemir, “İlçenin buluşma adresi, sesi, gözü, kulağı olan Pazarcık Gazetesinin önceliği, Pazarcık ve Pazarcıklıların sesini duyurmaktır. Biz gazete olarak haber ve bilgi akışı sağlamanın yanında yerel yönetimlerin vitrini, halkın diliyiz. Pazarcık  için çaba gösteren kurum, kuruluş ve kişilere destek sağlamak, toplumun dertlerinin dile getirilmesi için varız. Gazetemize bulmacayla bir yenilik daha kattık. Bulmaca çözmek gün içindeki olumsuzluklardan ve stres dolu geçen bir günün ardından ruh sağlığını korumaktadır. Bunama, alzhaimer ve unutkanlık sorunlarıyla boğuşmamak için gerekli en önemli şey, çalışmaya devam eden bir beyne sahip olmaktan geçer. Araştırmalar, düşünce ve eğitim faaliyetine devam eden insanların bu hastalıklara yakalanma şansını düşük buluyor. Zihni çalıştırmanın en kolay yollarından biri ise şüphesiz bulmaca çözmektir. Bulmaca çözerken karşılaşılan birçok kelime, sahip olunan sözcük hazinesini ve konuşma dilinin kalitesini yadsınamaz şekilde arttırır. Pratik çözümler üretme, anlama ve hızlı karar verme yetisi kazanmaya yardımcı olan bulmacalar, hafızayı da güçlendirir. Pazarcık’ın özgür, bağımsız ve tarafsız 43 yıllık ilk gazetesi, Pazarcıklıların buluşma adresi olarak böyle bir hizmet başlattık. Gazetemizin değerli okurları, bulmaca tutkunları, bulmaca çözmeye ilgisi olanlar kültür hizmetimizden memnuniyet duyduklarını dile getirdiler” diye konuştu.

            “Bulamaca çözmenin sayısız faydası var”

Bulmacaların yazı yazma becerisini koruduğunu ve geliştirdiğine dikkat çeken Gazete yetkilileri, “Bulmaca çözmenin sayısız faydası var. Bulmaca her yazıyı dijital ortamda, tuşları kullanarak yazmanın dışında kullanılmayan ve neredeyse yazı yazma becerisini kaybedecek durumda olan ellerimiz için de güzel bir antrenmandır. Bulmaca ya da Sudoku çözmek aynı zamanda kalori yakmaya neden olmaktadır. Araştırmacı Tim Forrester, beyinlerimizin var olabilmesi için dakikada 0.1 kalori harcaması gerektiğini söylüyor. Bulmaca gibi beyninizi yoran bir şey yaptığınızdaysa, dakikada 1.5 kalori yakabiliyor. Bulmaca çözülen evlerde çocukların daha düzenli ders çalıştığı, kitap okuma ve yazma alışkanlığı edindikleri görülmüştür. Çocukluk döneminden itibaren bulmaca alışkanlığı kazanmak, kelime hazinesini ve kendini ifade etme yeteneğini geliştiriyor. Bulmaca ve zeka oyunlarını sık sık çözen birisi, problemlerin çözümünde çeşitli yollar bulunmasında daha pratiktir. Özellikle bulmaca çözen çocuk, alternatif çözüm yollarını çok hızlı bir şekilde öğrenir. Çünkü bu tip zekası yüksek olan çocuklar; soru sormaya, hesaplamaya, testlere, bilmece ve bulmacalarla ilgilidirler. Gazetemiz 2017’de 44. yayın yılına girmeye hazırlanırken, bulmaca köşesi ile bir yeniliği başlatmaktan bizde mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandılar.

            “Pazarcık Gazetesini ve emeği geçenleri kutluyorum”

Pazarcık Gazetesi abonelerinden Berber Ali Şallı, gazetede yer alan bulmacaları keyifle çözeceğini, bulmaca sorularıyla bölge hakkında yeni bilgiler edineceğini söyledi. Şallı, “Pazarcık’ın basın hayatında önemli yeri olan Pazarcık Gazetesi; yerel gazete olarak çok güzel bir gelenek başlattı. Okurlarını kültür hizmetiyle hem eğlendiriyor hem bilgilendiriyor. Yıllardır bulmaca çözen biri olarak hazırlanan bulmaca sorularını çok beğeniyorum. Bulmacayla aynı zamanda Bölgenin hafızasına ve kültürüne katkı yapılıyor. Bulmaca çözmenin genel kültür ve ruh sağlığına faydaları var. Pazarcık Gazetesini ve emeği geçenleri kutluyorum. Herkese bulmaca çözmeyi tavsiye ediyorum” dedi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN